2007. április 12., csütörtök

Űrhajózás Napja 2007

Simonyi Károly az ISS-en

A 2007-es évben is megemlékezett a Magyar Csillagászati Egyesület az Űrhajózás Napjáról. Különleges aktualitást adott a napnak, hogy ekkor tartózkodott Simonyi Károly űrturista a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az esti bemutató alatt kétszer is átvonult az égbolton az űrkomplexum.

Kellemes tavaszi este volt, így a Polaris Csillagvizsgáló teraszán tartott előadásokra sokan eljöttek. Külön szerencsénk volt, hogy sikerült elcsábítani egy élménybeszámolóra Simonyi Károly testvérét Simonyi Tamást, aki élőben követhette a startot Bajkonurban.

Szerettünk volna az űrállomás átvonulásáról képeket készíteni, úgy hogy a Polaris kupolája, és a rendezvény résztvevői is a képre kerülhessenenek. Sajnos ezzel volt egy kis geomatriai probléma: olyan magasan, majdnem a zenitben vonult át az ISS, hogy ezt nem lehetett kivitelezni. Amikor pedig még alacsonyan volt, akkor egészen a nyugati égen, a Hármashatár-hegy fölött látszott — így vízszintesen nem fért el a kupolával egy képen.

Így két helyszínről készítettünk képeket. Emese a teraszon maradt, én pedig Balaton Lacival felmentem a Polaris melletti kis erdei útra a domboldalba, mert számításaim szerint onnan épp a kupola közelében kellene látszani az eltűnő űrállomásnak — igaz a rendezvény hangulata innen már nem jöhet át.

Sajnos a felvitt miniállvány megadta magát, nem lehetett rendesen berögzíteni. Idő már nem volt visszamenni, de szerencsére Laci talált a domb alján egy jókora betontömböt, és nem volt rest azt felcipelni. Így ennek támasztva a gépet mégis készülhettek képek.

A fáktól mi nem láttuk az űrállomás megjelenését, de a tömeg hangjából rögtön lehetett tudni: az ISS menetrend szerint megérkezett. Amikor kibújt a fák közül, gyorsan kellett megbecsülni merrefelé fog haladni, így ekkor alakítottuk ki hirtelenjében a végleges képkivágást.

A három darab kép készítésekor sajnos eléggé remegett a gép, nem volt idő stabilan rögzíteni. Így igazából csak képernyőre szabott méretben élvezhető a felvétel. A keleti égen ekkor a nyári esték jellegzetes csillagképei voltak láthatóak, így a Corona Borealis, a Hercules egész jól láthatók a lakótelepek fényszennyezése ellenére is. Ezeket vékony vonallal összekötöttük a képen. Nyilván egy stabil állvánnyal még jobb lett volna az eredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szívesen látom a véleményedet, ne habozz hanem írj!

Hasonló tartalmak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...