2015. szeptember 24., csütörtök

Teljes holdfogyatkozás szeptember 28-án hajnalban

Égi kalendárium

Aki esetleg túlélte a szeptember 23-i világvégét, annak szeretném felhívni a figyelmét, hogy hosszabb szünet után ismét teljes holdfogyatkozásnak örvendhetünk. Természetesen hétfőn, és természetesen hajnalban.

Mit láthatunk, és miért?


Holdfogyatkozás elvi sémája

Mint minden megvilágított testnek, így Földünknek is van árnyéka. Holdfogyatkozáskor a Hold a Földünk árnyékán halad keresztül. Ez azért nem okoz minden keringés során fogyatkozást, mert a Hold hol a Föld árnyékkúpja felett, hol alatta húz el. Értelemszerűen a Hold akkor tud az árnyékba merülni, amikor a Hold – Föld – Nap egy vonalba kerül. A Hold távolságában a Föld árnyéka kb 3–4x akkora mint a Hold — nyilván a pontos érték az aktuális Föld–Hold távolság függvénye.

Minden holdfogyatkozásnak két fázisa van: az ún félárnyékos és a teljes árnyékos rész. Az első esetben ha a Holdon állnánk a Föld még csak a Nap egy részét takarja el, azaz onnan nézve részleges napfogyatkozást láthatnánk. A teljes árnyékos fogyatkozáskor már a teljes napkorongot takarja a Föld — azaz a Holdról nézve teljes napfogyatkozás figyelhető meg.

A félárnyék nem túl sötét, elég nehezen észrevehető. Inkább távcsővel van esélyünk észrevenni, szabad szemmel nézelődve a teljes árnyékos fázis megfigyelésére érdemes készülni.

A Holdnak mint tudjuk nincsen saját fénye, csak a Nap fényét veri vissza. Így azt is gondolhatnánk, hogy a teljes fogyatkozáskor a Hold egyszerűen eltűnik. Ez azonban nem így van, csak erősen elvörösödik a Hold. Ennek az az oka, hogy a Földünk légkörében megtörő, és a levegőn szóródó fény egy része a Föld árnyékába is bejut. Légkörünk a legjobban a kék fényt szórja, ezért is látjuk a nappali égboltot szép kékben tündökölni. A maradék vöröses fény áthatolva a légkörön megvilágítja a Holdat.

Ha a légkörünk erősen szennyezett — pl. egy nagyobb vulkánkitörés hamufelhője miatt — akkor a holdfogyatkozások sokkal sötétebbek, mélyebb vörös színt kapnak.

Lássuk a számokat!

Az alábbiakban minden időadatot magyarországi helyi időben adtam meg, elkerülendő az átváltási problémákat. (Jelenleg még a nyári időszámítás van érvényben, így ha valahol ún. UT-ben megadott időpontokat látunk, akkor azokhoz 2 órát hozzá kell adni.)

  • 2:12-kor kezd el a Hold belemerülni a félárnyékos részbe. Ez még mint fent is írtam nehezen megfigyelhető. Az időadat is bizonytalan, hiszen sok függ a földi légkor aktuális állapotától.
  • 3:07-kor kezd el a Hold belépni a teljes árnyékba, azaz nagyjából ekkor várható hogy a holdperemet "kicsorbítja" az árnyék. Ezt követően egyre nagyobb rész merül majd bele a sötétbe, egészen
  • 4:11-ig, amikoris teljesen elvörösödik a Hold. A Föld árnyékának a legsötétebb része a közepe, ezt csak súrolni fogja a Hold, így még kb 40 percen át az árnyék sötétedhez, aztán ismét elkezd világosodni, míg végülb
  • 5:23-kor bújik ki a teljes árnyékkúpból, és kezd a félárnyékos szakaszon áthaladni
  • 6:27-kor már csak a félárnyékban lesz kísérőnk, de ennek megfigyelését már zavarni fogja a közelgő napkelte.

A fogyatkozás menete

Természetesen a keringő hírek szerint ezen a napon ismételten világvége lesz, így azt hiszem ha derült időjárás lesz nem érdemes kihagyni a megfigyelést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szívesen látom a véleményedet, ne habozz hanem írj!

Hasonló tartalmak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...