2015. szeptember 29., kedd

Egy sikertelen holdfogyatkozás megfigyelés

Beszámoló

Mint azt korábban említettem, hétfő hajnalban teljes holdfogyatkozást figyelhettek meg a korán kelők. Kivételesen nekem is sikerült korán kelni, de azért túl sok eredménnyel nem szolgálhatok...

Nem sokkal a teljes fogyatkozás előtt telepedtem ki az utcába, mert csak onnan látszott az ekkor már alacsonyan álló Hold. Szép tiszta égbolt volt, de elég hűvös: 12°C mutatott a hőmérő, amihez erős, ÉK-i szél társult.

A kis ZentithStar 66/388 refraktorral szerettem volna néhány képet készíteni. A nyári MTT óta ki sem lett nyitva a műszer doboza, de szerencsére minden megvolt benne. Gyönyörködtem egy ideig a nagy, egyre narancsosabb holdkorongban, de az erős szél folyamatosan rázta a távcsövet, így nem voltak vérmes reményeim a fotózás sikerét illetően.

A kis nagyításokkal hatalmas látómezőben gyönyörű volt a csillagokkal szépen meghintett háttér, előtte a színpompás holdkorong. A nagy távcsőállvánnyal lett volna értelme fotózni, de ennek a kitelepítésére nem volt mód. Sajnos 15 perccel a teljes fázis beállta után erősen elkezdtek jönni a felhők, és mindent betakartak. Ezen különösen nem volt értelme bosszankodni, mert eddigre már a fák is erősen zavarták a megfigyelést, folyton helyezkedni kellett a rálátásért.

Visszanézve a felvételeket gyakorlatilag 2 kép van ami nem lett berázva. Természetesen ezek is életlenek. Pár 50mm-en készült kép lett még ezen túl éles, azon meg értelemszerűen nem nagyon vannak részletek. No sebaj, majd három év múlva ismét megpróbáljuk... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szívesen látom a véleményedet, ne habozz hanem írj!

Hasonló tartalmak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...