2007. április 19., csütörtök

Alkonyi színjáték

Holdsarló a Fiastyúkban, mellette a Vénusz és a Hyadok, megkoronázva ez ISS-átvonulással — no és természetesen jó társaság... Mi kell még egy szép estéhez?

Igen kellemes társaság gyűlt össze az égen és a Földön is egyaránt. Az égiek közül ezen az estén nem csak a Vénusz fénylett a Fiastyúk és a Hyadok csillaghalmaza között, hanem a vékonyka holdsarló is éppen az M45 csillagai előtt tartózkodott.

Az együttállás megfigyelésére kisebb csapatot szerveztünk a Hármashatár-hegyre. Jó hangulatban múlatta az időt a kilenc főből álló csapatunk. Nagyon szép látvány volt a hegyek fölött ragyogó tiszta égbolt, ahogy mélyvörösből sötétkékre, majd végül feketére "hűlt". Eddigre persze mi is lehűltünk, hiszen hiába van itt a tavasz, elég hideg lett mire besötétedett.

A hamuszürke fény is feltűnően ragyogott a sarló fénykaréjában. 21:18-kor pedig menetrendszerűen megérkezett Simonyi Károly is a Nemzetközi Űrállomással. Erről is készültek képek, Dienes Petinek sikerült az ISS napelemtábláit is megörökítenie. Miközben a felettünk áthúzó fénypöttyöt nézi az ember óhatatlanul arra gondol, hogy vajon milyen látvány lehetett ez az együttállás a Föld nagy kék korongja mögött felkelve?

Majdnem holdnyugtáig maradtunk fent, miközben kísérőnk fokozatosan lemászott a Fiastyúk csillagairól. A holdsarló, és a mellette szikrázó csillaghalmazok, a ragyogó Vénusz emlékezetes estét szerzett mindannyiunk számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szívesen látom a véleményedet, ne habozz hanem írj!

Hasonló tartalmak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...