2014. május 1., csütörtök

Éjjeli látogató

Találkozás egy Nagy éjjeli pávaszemmel

Előző este arra figyeltem fel a gép előtt ülve, hogy remeg a konyhaablak üvege. Néztem, hogy nem földrengés-e, vagy hasonló, de a lámpák, poharak a polcon és egyéb földrengés-indikátorok nyugton maradtak...


Nagy éjjeli pávaszem (Saturnia pyri) nőstény egyede

Odamentem hát az öreg ablakhoz — ez még nem került kicserélésre, elég vacak állapotban van — és kisvártatva feltűnt a zajforrás: egy hatalmas lepke ostromolta az ablakot. Rögtön eszembe is jutott a találkozásunk a tavalyi évben a tölgyfaszenderrel, azelőtt a szürreális kinézetű szölőszenderrel, így napirendre is tértem a dolog felett, hogy na majd reggel meglesem. Ezek ugyanis a korábbi tapasztalatok szerint meglehetősen mélyen "szenderegnek" napközben, és csak éjjel aktívak.

Másnap reggel azonnal kiderült, hogy ez bizony nem valamelyik már ismerős szenderfaj, hanem valami nagyon ritka, nagyon nagy jószág lesz. Első tippünk a mintázata alapján valami pávaszem féleség volt, mert hasonlított egy ismert nappali pávaszemre, csak éppen nem volt olyan színpompás. Na és nem mellékesen 14-15 cm méretű volt a ház oldalán a fapanelbe olvadó színű jószág mérete! Ekkora lepkét életemben nem láttam még! Irány hát a nagyszerű lepkész oldal — amit még a szölőszender kapcsán ismertünk meg — a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület nagyszerű oldala. Itt rögvest rákerestünk a pávaszemre, és meg is lett a vendégünk: Nagy éjjeli pávaszem (Saturnia pyri)

Most csak pár gyors kivonatot írnék róla. Egyrészt mert értelmetlen lenne átmásolni a fent említett gyönyörű honlap tartalmát, másrészt meg ha valakit érdekel az ilyesmi, akkor bizonyára örömmel olvasgatja majd az ott található rengeteg információt, képet. Szóval a Nagy éjjeli pávaszemről itt olvashattok bővebben. Azért talán érdemes meglesni pár képet nálunk is. Ezek kora reggel készültek, munkába indulás előtt erről a védett, 50.000 Ft eszmei értékű lepkéről!


Gyönyörű színei vannak, és a mintázata is érdekes. Olyan mint egy nagy hal a kerek szemével. (jobbra)

A mi példányunk valószínűleg egy nőstény volt, mert a nagy mérete alapján erre lehet következtetni. A hímek 10 cm méretet érnek el, a nőstények akár 145 mm nagyra is megnőnek. Készítettem róla egy fotót úgy is, hogy felé tettem egy colostokot — láthatóan ez el is érte ezt a méretet! Gyaníthatóan a szomszéd telken levő néhány gyümölcsfán, mint tápnövényen él.

Azon a helyen ahol letanyázott elég magasab van már a ház lábazata, így a kis létráról kellett fotózni. Emma is érdeklődve nézte a különös látogatót. Az egész nap nálunk aludt a ház oldalára tapadva. Jó helye volt, hiszen remekül beleolvadt a régi faházpanel-borítás színébe. Mikor este hazaértünk még ott volt, de másnap reggelre továbbállt. Jó utat, jó szerencsét pávaszem!

2 megjegyzés:

  1. Szeva!

    Mivel nem te vagy az első az ismerőseim között, s azon belül itt, Zalában, a szűkebb ismeretségi körömben is/se, úgy tűnik, hogy e lepkefaj az idei évben ugyancsak megszaporodott. Egyébként én sem láttam eleddig ekkora pillét eddigi csökevényes éltemben.
    Amúgy kösz a "pillehatározót", asszem néha belenézek, mert újabban olyan "gépek" húznak keresztül a birtokon, hogy csak nézek utánuk - "ez meg mi ez volt..."

    Höjj, most nézem csak, fenn vagy az instagramon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, gondolom az enyhe tél miatt több telelt át. :)
      Instán is vagyok igen Róka jól látod!

      Törlés

Szívesen látom a véleményedet, ne habozz hanem írj!

Hasonló tartalmak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...