2007. május 21., hétfő

Holdsarló a méhek között

Megfigyelések, asztrofotózás

A másnapi Szaturnusz-fedés körüli nagy izgalomban szinte teljesen feledésbe merült, hogy a Holdsarló az M44 (Praesepe, azaz magyarul Méhkas vagy Jászol néven ismert csillaghalmaz) csillagai mellett látszott az esti égbolton.

Az elmúlt napokban a légkör teljesen telítve volt a Szaharából elszabadult sivatagi homokkal. Az eget most is beterítette a "száraz légköri homály" — hogy egy 80-as évekből származó amatőrcsillagász szlenggel fejezzem ki magam.

Rövid töprengés után ezen az estén kitelepedtünk az Amfiteátrum tetejére, hogy a viszonylag alacsonyan látszó jelenség fotózásában ne zavarjon a Hármashatár-hegy tömbje. Mivel az együttállás megörökítésére csak 1-2mp-es expozíciókat alkalmaztunk, így óragépes mechanikára sem volt szükségünk, csak a fotóállványra és a 5,6/300-as teleobjektívre.

A Hold persze így is beégett kicsit, de a hamuszürke fényt is sikerült megörökíteni a képen. A mellékelt felvétel összesen 30 másodpercnyi expozíciót tartalmaz, 1-2 mp-es expozíciók összeadása után. A Hold körüli glóriát — amit nagyrészt a sivatagi pornak köszönhettünk — kisebb képfeldolgozással sikerült leszűrni a képről: egy csillagtalanított, kifeketített holdkorongú képet mint sötétképet levonva az eredeti összegképből szépen eltűntethető a holdudvar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szívesen látom a véleményedet, ne habozz hanem írj!

Hasonló tartalmak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...